Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstasyon Gaziantep ile akademi dünyası arasında, kentin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla Akademik Kurul Paydaş İş Birliği Protokol Töreni düzenlendi.
Törene; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Maral, Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Habibat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu’nun yanı sıra Adıyaman Üniversitesi, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, İstiklal Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Korkut Ata Üniversitesi, Sütçü İmam Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, SANKO Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin rektör ve yetkilileri katıldı.
Yeşil dönüşüm, akıllı şehircilik ve yapay zeka konularında sürdürülen çalışmalara dikkat çeken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şöyle devam etti:
“Yeşil dönüşüm, akıllı dönüşüm. Çünkü 2026'da yeşil sertifika alamazlarsa, ihracat yapamayacaktık. Bu sanayi ihracat yapamazsa, 300 bin çalışan işçinin yarısı işsiz kalması anlamına gelir. Biz daha da çok istihdam üretirken, bunu nasıl başaracağız? O yüzden bu iki dönüşümü yapmamız lazım. Yeşil sertifikayı almamız lazım. Çok yavaş kalıyoruz. Büyük balığı küçük balığı yutmuyor. Hızlı balık hepsini yutuyor. Para olduğu zaman yönetmek kolay. Ama talep o kadar yüksek ki ekstra kaynak gerekiyordu. Biz ekstra kaynağı hibelerle getirdik. Önce kendi içimiz. Yapay zeka ile bugün Ali Göksu'yu gidip buraya çağırmamın nedeni kendi içinde verilerim konuşmuyor. Biz akıllı şehir master planı yaptık. Güney Koreli mühendisleri getirdik. Güney Kore büyükelçisiyle bizim mühendislerle Bilişim AŞ.’deki mühendislerle çalıştırdık. Bir senenin sonunda bana dediler ki başkanım sizin mühendisleriniz çok pratik ve çok çözümcü. Bunu kendi içimiz, şehrin bunu bir eylem birliği, fikir birliği, söylem birliğiyle dönüştürmezsek olmuyor.”
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, törende yaptığı konuşmada İstasyon Gaziantep’in önemine dikkat çekerek, “Tüm konuşmacılara teşekkür ediyorum. Bu merkezde mış gibi yapmak istemiyoruz. Aynı amaçla destekliyoruz burayı. Artık dünyada yönetim diye bir şey yok, etkili yönetişim diye bir şey var. Üniversiteler boyutunda değerlendirdiğimizde şehrin bileşenlerinden birisi üniversiteler. Ben özerkim dediğiniz gün kaybediyorsunuz. Şehir de kaybediyor. Üniversitenin şehrine katkı sağladığı kadar şehir de üniversiteye katkı sağlıyor.” dedi.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Murat Maral, 35 yıldır bölgede ekonomik ve sosyal kalkınma adına yürüttükleri çalışmalara değinerek, “Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in liderlik ettiği hareket, bölgesel kalkınma yolculuğunda bir aşamaya geçildiğinin göstergesi. Bölgede bütün kurum ve kuruluşlarla başlattığımız bir Ünigap hareketi vardı. Buradaki amacımız da üniversitelerimizin bilgi ve araştırma kapasitesini, altyapısını bölgenin imkân, kabiliyet ve potansiyelleriyle harekete geçirmekti. Bugün bu hareketin İstasyon Gaziantep’te somut bir adım hâline geldiğine şahitlik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise konuşmasında, “Kalkınma yalnızca üretimle, ihracatla değil; bilgiyle, ortak akılla ve gençliğe duyulan güvenle inşa ediliyor. Gaziantep’in en büyük kazanımı birlikte hareket etme kültürü. İstasyon Gaziantep, girişimciliği destekleyen, dijital dönüşümde öncü olan, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir merkez olarak doğdu. Sadece fikirleri destekleyen değil, bu fikirlerin hayata geçmesi için bilgi ve beceri araçlarını da gençlerimizin ve girişimcilerimizin hizmetine sunan bir merkezdir. Gaziantep kalkınırsa, bölge kalkınacak.” dedi.
Habibat Derneği İcra Kurulu Başkanı Bora Caldu, çok paydaşlı projelere değinerek, “Yapay zekâyı, veri bilimini konuştuğumuz bir dünyada özellikle ana odaklarımızdan birini de dijital dönüşüm olarak kabul ediyoruz. Girişimcinin desteklenmesini çok önemli buluyoruz. İstasyon Gaziantep’in farkı, uluslararası networklerle olan bağı.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından protokol imza törenine geçildi. Tören, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 enezhaberler.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.